Opgave van de stad
Sociale stad
Hilversum wil de mensen die het nodig hebben een (tijdelijk) financieel vangnet bieden. Dit doen wij door een inkomen te verstrekken wanneer men hier recht op heeft en daar waar nodig aanvullende inkomensondersteuning te bieden. Uitgangspunt bij het minimabeleid is dat wordt gekeken naar wat mensen nodig hebben om deel te nemen, zodat de kwaliteit van leven toeneemt en het beroep op sociale voorzieningen afneemt. De voorzieningen die wij bieden zijn een vangnet en zorgen ervoor dat werk moet lonen. |
Saldo in- en uitstroming: In 2019 is het streefcijfer -70 vastgesteld door de raad waarmee het streefcijfer van -121 vervalt. In 2019 is een daling van 85 gerealiseerd. Dit is 21% hoger dan het vastgestelde streefcijfer in 2019. Reden voor de hogere daling ligt o.a. in het poorteffect, de aantrekkende arbeidsmarkt (lagere instroom en hogere uitstroom) en het rechtmatigheidsonderzoek naar voorliggende voorzieningen.
Ambities
- InkomensregelingenActiviteiten & Financiën Inkomensregelingen
1. Inkomensregelingen
Door begeleiding van inwoners en werkgevers, de kansen op werk naar eigen vermogen te verbeteren. Daar waar nodig bieden wij een goed vangnet, zodat iedereen kan meedoen in de samenleving.
Activiteiten
●
Beperken instroom door het versterken van de poortbewaking en preventieve inzet.
●
Rechtmatig verstrekken van Participatiewet-uitkeringen, IOAW, IOAZ, BBZ.
●
Uitvoering geven aan de ca. 32 minimaregelingen.
●
Uitvoering geven aan de landelijke regelingen waaronder de studietoeslag, inkomenstoeslag, bijzondere bijstand.
●
Herijken van het minimabeleid.
●
Effecten van de evaluatie kind pakket meenemen in het herijken van het minimabeleid.
●
Uitvoering geven aan het herijkte minimabeleid.
●
Ontwikkelen van een kader voor de Hilversumpas.
●
Onderzoeken mogelijkheden parttime ondernemerschap in relatie tot de participatiewet.
●
Invoeren loondispensatie naar aanleiding van de verwachte wetswijziging.
Toelichting op activiteiten
Vanwege toenemende BUIG-tekorten heeft de raad in juni 2019 de volgende nieuwe plannen vastgesteld:
- ‘Focus op werk’, met als doel 25% meer uitstroom uit de bijstand;
- ‘Minimabeleid op maat vanaf 2020’, met als doel werken lonend maken.
In het nieuwe minimabeleid is veel aandacht voor het voorkomen van de armoedeval bij werkenden. Dit beleid is in 2019 voorbereid en per 1 januari 2020 van kracht.In 2019 is de business case voor de Hilversumpas aan de raad voorgelegd. Op basis van de aanbevelingen van de raad wordt deze nu doorontwikkeld.
Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd, met als doel de dienstverlening te verbeteren. Een aantal adviezen uit deze onderzoeken zijn reeds overgenomen en geïmplementeerd. Andere adviezen zullen we in 2020 verder uitwerken en implementeren.
Loondispensatie was bedoeld als vervanger van de reeds bestaande loonkostensubsidie in het kader van de participatiewet. De betreffende wijziging had als doel om voor werkgevers eenduidige, gelijke regelingen te maken. De voorgestelde wetswijziging is echter niet doorgegaan en daarom is loondispensatie niet ingevoerd.
Financiële analyse
Bedragen x € 1.000 (- = voordeel, zonder teken = nadeel)
Lasten
Baten
Saldo
Begroting na wijziging
43.426
-30.607
12.819
Realisatie
44.287
-30.588
13.699
Verschil (realisatie t.o.v. gewijzigde begroting)
862
18
880
Om de ambities te verwezenlijken ten aanzien van de inkomensregelingen zijn in 2019 diverse nieuwe beleidsplannen opgesteld en werkzaamheden opgepakt. Dit leidde tot meer personele inzet, hetgeen tot hogere lasten heeft geleid. Voor afwijkingen op de loon- en organisatiekosten wordt verwezen naar de paragraaf Bedrijfsvoering van deze jaarstukken.
Voor het jaar 2019 is niet nodig om de Vangnetregeling aan te vragen zoals voorgaande jaren nog wel nodig was.