1.1 Algemene beschouwingen
Voor u liggen de jaarstukken over het jaar 2019 van de gemeente Hilversum. Dit was het eerste volledige jaar van het college. Nu we midden is het Coronaproblematiek zitten, valt het niet mee om op een goede manier terug te kijken op het jaar 2019. De uitbraak van COVID-19 (Corona) eind februari 2020 heeft een enorme impact op ons allemaal. De wereldwijde pandemie leidt tot ongekende omstandigheden. Voor de aanpak van COVID-19 kijken wij wat we, aanvullend op de landelijk maatregelen van het Rijk, kunnen doen. Dit raakt veel beleidsterreinen van onze organisatie. We streven naar een zo adequaat mogelijke uitvoering van de landelijke en lokale maatregelen en naar zoveel mogelijk continuïteit van de reguliere werkzaamheden en van noodzakelijke (digitale) besluitvorming en hebben daarvoor de nodige interne maatregelen genomen.
Onze aandacht zit vooral in het oplossen van de vraagstukken in het hier en nu en de komende weken. Toch zetten wij de belangrijkste onderdelen van deze jaarstukken in deze inleiding.
Sterke buurten als basis
Sterke buurten als basis
Sterke buurten zijn in Hilversum de basis voor de leefbaarheid. Daarom heeft het college ingezet op zichtbare buurtcoördinatoren en wijkwethouders. Alle wijken hebben hun prioriteiten bepaald in 2019. De wijkwethouders bevorderen een duurzame dialoog met de wijk. Daar hebben de buurtcoördinatoren een belangrijke voorbereidende rol bij. We zien dat dit leidt tot steeds meer initiatieven in de wijk, zoals de (her)inrichting van de openbare ruimte (van Riebeeck, Ooievaarsplein en Kerkelanden). Lopende het traject hebben we geleerd dat iedere buurt een specifieke aanpak nodig heeft, daarom gaan we steeds meer inzetten op maatwerk per buurt. Specifiek hebben we voor de wijk 1221 een gebiedsagenda vastgesteld die inmiddels ook wordt uitgevoerd in goed overleg met de wijk. Met de in 2019 vastgestelde agenda WMO-welzijn en notitie buurten 3.0 zetten we in op het versterken van de sociale cohesie in de buurt, geven we invulling aan preventie en verbinden we de maatschappelijke partners die belangrijk zijn voor de buurt.
Aantrekkelijke woningmarkt en binnenstedelijk bouwen
Aantrekkelijke woningmarkt en binnenstedelijk bouwen
We willen de burgers nu, en in de toekomst, voorzien van een goede en passende huisvesting. Het college zet daarom in op voldoende en kwalitatief goede woningen in Hilversum. De ambitie is om 1.000 extra woningen te bouwen voor kleine huishoudens in deze bestuursperiode. Dit is een forse opgave omdat er alleen binnenstedelijk gebouwd kan worden. In 2019 zijn er totaal 219 woningen gebouwd, waarvan 199 appartementen. Van de 219 opgeleverde woningen zijn 99 woningen sociale huurwoningen. Aansprekende woningbouwprojecten die in 2019 zijn opgeleverd, zijn de projecten Lucent en de Dasselaarstraat. En het project Egelshoek is in 2019 ook afgerond. Dit project heeft een flink aantal jaren geduurd en is succesvol opgeleverd. Er zijn 16 nieuwe vakken gerealiseerd voor huidige bewoners en personen op de wachtlijst.
In 2019 is gestart fase 3 van de Alliantie in Noord. Ook wordt er doorgebouwd op Lucent. Dat zijn nu vooral nog koopwoningen. Tenslotte zijn er bouwvelden vrijgegeven op Anna´s Hoeve voor start bouw. Om ook op langere termijn aan de woningbouwbehoefte te kunnen voldoen in Hilversum, is ook financiële steun nodig van andere partijen. Daarom was het voor Hilversum belangrijk onderdeel te worden van de Woondeal MRA. We zijn daarom blij dat het is gelukt om als Sleutelproject aangemerkt te worden binnen de MRA.
In 2019 hebben we 547 meldingen en 1.000 aanvragen omgevingsvergunningen ontvangen. Tevens zijn er 313 vooronderzoeken uitgevoerd. Deze cijfers zijn ongeveer gelijk aan 2018.
Goede zorg voor een ieder die het nodig heeft
Goede zorg voor een ieder die het nodig heeft
We zijn trots dat de dienstverlening voor de zorg een goede klantwaardering kent en dat we steeds meer mensen bereiken. Dit is vooral zichtbaar in de jeugdzorg. Naast het betere bereik van de jeugd zien we ook dat de kosten voor een individueel traject steeds hoger worden. Daarom lopen ook in 2019 de kosten voor jeugdzorg weer sterk op. Ook de kosten voor WMO stijgen in 2019 sterk doordat mensen steeds ouder worden en door de invoering van het abonnementstarief. Door de verplichte, lagere, eigen bijdrage is het voor veel mensen aantrekkelijk de particuliere ondersteuning in te ruilen voor ondersteuning die wordt geregeld door de gemeente. Van de Rijksoverheid is weliswaar een compensatie ontvangen, maar onze kosten komen daar bovenuit. Om de zorg in Hilversum verder te verbeteren zijn in 2019 de beleidsnota’s integrale schuldhulpverlening, agenda WMO-Welzijn, Agenda jeugd, Transformatieplan Zorg voor de jeugd in Gooi- en Vechtstreek en het beleidsplan LHBTI vastgesteld.
Werk voor een ieder die dat kan
Werk voor een ieder die dat kan
We zetten als college in om werkgelegenheid in de regio te behouden. Dat doen we onder andere door ruimte te geven aan bedrijvigheid bij de planvorming in Arenapark en Crailo. Aan het Masterplan Arenapark wordt, na een bespreking in de raad in 2019, nog hard gewerkt en de nota van uitgangspunten van Crailo is in 2019 vastgesteld in de raad. Ook zetten we in op het versterken van de netwerken met ondernemers en het onderwijs. Zo is in 2019 het netwerk voor ZZP-ers en MKB versterkt en hebben we ingezet op een betere samenwerking tussen het bedrijfsleven en het Middelbaar- en Hoger Beroepsonderwijs.
Om meer mensen naar werk te begeleiden zijn in 2019 de beleidsplannen Focus op Werk en Werken aan Werk vastgesteld door de raad. Met deze plannen willen we de uitstroom met 25% verhogen. In 2019 zijn we er in geslaagd om 294 mensen aan werk te helpen, waarvan 69 mensen die parttime werken. Daarmee hebben we onze doelstelling nog niet bereikt. Om inzicht te krijgen in de knelpunten hebben we in 2019 meerdere onderzoeken uitgevoerd om deze in beeld te krijgen. In 2020 zetten we ons in om deze knelpunten weg te werken en de gestelde doelen te halen. Gelukkig neemt het aantal mensen dat van een uitkering leeft in Hilversum af, maar omdat dit elders in Nederland ook gebeurt, kunnen wij nog niet binnen het rijksbudget van de BUIG blijven. Ook zijn wij verheugd dat het aantal werkplekken Beschut Werk in 2019 is behaald.
Een bereikbaar Hilversum
Een bereikbaar Hilversum
In 2019 hebben we als college veel ingezet om Hilversum op zowel korte termijn als lange termijn bereikbaar te houden. Begin 2019 is hiervoor een mobiliteitsplan opgesteld. Een deel daarvan is in 2019 afgerond, een ander deel wordt in 2020 alsnog afgerond. De werkzaamheden voor de aanleg van de HOV zijn verder voorbereid zodat de uitvoering voorspoedig kan verlopen. In nauw overleg met de wijk heeft een alternatievenstudie plaatsgevonden naar de situatie rondom de Kleine Spoorbomen. Voor de stimulering van het openbaar vervoer hebben we een verkenning uitgevoerd naar de OV-nachtverbinding tussen Utrecht en Amsterdam en naar het verplaatsen van het perron van station Sportpark. We zijn verheugd dat we twee extra fietsenstallingen op het Stationsplein en op de Zeedijk hebben gerealiseerd. Ook hebben we de concessie van het openbaar vervoer van de Provincie Noord-Holland mede voorbereid en intentieovereenkomsten gesloten over snel- en doorfietspaden in de regio Gooi- en Vechtstreek en de provincie Utrecht. Om het aantal ongevallen te verminderen hebben we gewerkt aan de het verhelpen van de onveiligste verkeerssituaties in Hilversum.
Aardgasvrij, klimaatneutraal en duurzaam
Aardgasvrij, klimaatneutraal en duurzaam
We dragen het milieu en het klimaat een warm hart toe. Via verschillende wegen werken we hard aan een aardgasvrij, klimaatneutraal en duurzaam Hilversum. In 2019 is gewerkt aan mogelijkheden om de eigen huisvesting te verduurzamen. De raad heeft inmiddels met de plannen voor deze verduurzaming ingestemd. We hebben in de gehele gemeente het aantal laadpalen voor elektrische auto’s verder uitgebreid. Ook worden de plannen voor de RES in onze deelregio voorbereid. In 2019 hebben we belangrijke stappen gezet voor een routekaart aardgasvrije wijken. De plannen hiervoor zijn vastgesteld waarbij voor de Hilversumse meent een uitvoeringsplan aardgas is opgesteld. Op circa tachtig locaties is verontreiniging onderzocht. Tenslotte proberen wij met de inzet van gemeentelijke fondsen duurzaamheidsinitiatieven van particulieren te stimuleren.
Mediastad
Mediastad
Het Mediapark is begin 2019 van eigenaar gewisseld. De nieuwe eigenaar werkt aan nieuwe plannen voor het gebied. Deze kunnen aansluiten op de gemeentelijke plannen voor Mediapark en Hilversum Noord. Het afgelopen jaar is er vanuit het Mediapark in samenwerking met de gemeente stevig ingezet op het verlengen van bestaande huurcontracten en het verhuren aan nieuwe bedrijven. Dit is zeer succesvol verlopen. Het mediapark zit nu, langjarig, zo goed als vol.
Veiligheid in de wijken
Veiligheid in de wijken
Uit de omnibusenquête blijkt dat het gemiddelde veiligheidsgevoel van de burgers in Hilversum hoog is. Ondanks het veilige gevoel bij de inwoners heeft ook Hilversum te maken met ondermijnende criminaliteit. Om deze criminaliteit tegen te gaan heeft het college ingezet op strengere controle bij vergunningaanvragen. Daarnaast vinden er meer integrale controles plaats en sluit de burgemeester panden als er onrechtmatigheden worden aangetroffen. In 2019 heeft dit geleid tot het sluiten van vijf panden. Om de veiligheid nog meer te bevorderen is in 2019 ingezet op een betere samenwerking tussen de Veiligheidsregio´s een GGD-en van de regio Gooi- en Vechtstreek en de provincie Flevoland. Er is meer capaciteit beschikbaar gekomen voor BOA’s, de controle kan daardoor verder worden geïntensiveerd. Daarbij is extra aandacht voor groepen jeugd die zich op straat bevinden.
Goede voorzieningen
Goede voorzieningen
We hechten aan goede voorzieningen in onze gemeente. Het doet ons daarom goed dat de meerderheid van onze inwoners tevreden is over onze culturele- en sportvoorzieningen. Wij hebben in 2019 een intentieverklaring voor een lokaal sportakkoord (met vijf ambities: Inclusief sporten en bewegen, Duurzame sportinfrastructuur, Vitale sport- en beweegaanbieders, Positieve sportcultuur en Van jongs af aan vaardig in bewegen) vastgesteld met ruim 40 organisaties. Ook is er een overeenkomst gesloten met NOC/NSF om sportverenigingen te ondersteunen in de organisatiekracht en de openclubgedachte. Voor zwembad De Lieberg hebben we een locatieonderzoek afgerond. We vinden culturele initiatieven belangrijk. Daarom proberen wij zowel in ons beleid als in onze subsidieregels veel ruimte te geven voor deze initiatieven. Eén van die initiatieven heeft mede geleid tot de vestiging van de Zilveren Camera in Hilversum. Om de mogelijkheden om een cultuurcluster op de Kerkbrink te kunnen realiseren hebben we een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Hiervoor is in juli 2019 Stichting Mediaplein opgericht waarin de bibliotheek, Museum Hilversum en Beeld & Geluid zijn vertegenwoordigd. Binnen de stichting wordt een businesscase onderzocht naar het ontwikkelen van een Mediaplein. Hilversum en Gooise Meren hebben overeenstemming bereikt over een toekomstscenario van het streekarchief.
Goed onderwijs
Goed onderwijs
De samenwerking met de schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties is geïntensiveerd. Er worden afspraken gemaakt over onderwijskansen en huisvesting. Zo wordt er samen gewerkt aan een nieuw huisvestingsplan, IHP 2020-2035. Met het IHP geeft het college uitwerking aan de opgave om de groei van het aantal leerlingen op te vangen, de schoolgebouwen te verduurzamen en het monumentale karakter te behouden. We zijn er trots op dat in 2019 de nieuwbouw is geopend van De Kleine Prins en de Sterrenschool. Op De Kleine Prins, in de groene omgeving van Zorgpark Monnikenberg, krijgen leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking en leerlingen die langdurig ziek zijn, onderwijs, opvoeding en pedagogische begeleiding. Ook de uitbreiding van de Donnerschool is gereed. Helaas verloopt het vinden van een nieuwe locatie voor de internationale school traag. Inmiddels wordt ook gezocht naar een alternatieve locatie voor deze school.
Inzetten op digitaliseren
Inzetten op digitaliseren
Zeker in deze tijden rondom de coronacrisis merken we weer hoe belangrijk digitale toepassingen zijn overal. In Hilversum zetten we ons in om een “Slimme Stad” te worden. In 2019 is succesvol een innovatieve aanbesteding van Smart City afgerond. Ook is, als tweede stad in Nederland, het Giganet uitgerold in Hilversum zodat burgers en bedrijven toegang hebben tot 10 x zo snel internet. Ook binnen de eigen organisatie staan we voor de taak de technische ontwikkelingen bij te houden en bestaande applicaties te vervangen. In 2019 zijn de aanbestedingen voorbereid voor het zaaksysteem, E-HRM en BRP.