Wonen en leven

Duurzame stad

Begroting vs Realisatie

Begroot Realisatie

Opgave van de stad

Duurzame stad

Hilversum is al een groene gemeente, maar staat voor een grote uitdaging om in de komende jaren nog groener te worden. Dat betekent, groen in letterlijke zin: het beschermen en uitbreiden van het groen dat de gemeente rijk is. Maar het betekent ook groen in figuurlijke zin: de duurzaamheidsopgave. We moeten de energietransitie versnellen om uiterlijk in 2040 afscheid te nemen van het aardgas. Deze grote klus klaart de gemeente niet alleen. Alle inwoners, ondernemers en instellingen zijn nodig. Dat betekent dat we nu beginnen met een planning waarin staat hoe en wanneer we de wijken aanpakken. De gemeente wil het goede voorbeeld geven door snel grote stappen te zetten in het klimaatneutraal maken van de eigen organisatie. In 2019 is een start gemaakt met certificering op de CO2 prestatieladder niveau 3 en met de opzet van een digitale marktplaats voor regiogemeente waarbij van materialen uit de openbare ruimte worden aangeboden voor hergebruik.

Circulair inkopen: In 2019 is een nulmeting uitgevoerd volgens de binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) afgesproken methodiek voor circulair inkopen en opdrachtgeverschap, waarbij wordt gemeten over alle lopende (ook oude) contracten. Daaruit blijkt dat we een prima startpositie hebben (ca. 15%) om onze doelstelling voor 2022 (25%) te behalen. Zeker omdat in de loop van 2020 in alle nieuwe aanbestedingen het thema circulaire economie wordt geadresseerd, zal het percentage snel gaan toenemen. Daarnaast kan soms ook binnen lopende contracten nog worden gestuurd op het voorkomen van (grondstof)verspilling, wat positief bijdraagt aan de score. Hilversum behoort overigens door haar aandacht voor het thema tot de kopgroep binnen de MRA en draagt actief bij aan kennisontwikkeling op het gebied van circulaire inkoop.

De resultaten voor gescheiden afval en aantal kg huishoudelijk afval blijven achter. Dat is te verklaren doordat deze cijfers zijn opgesteld grotendeels voorafgaand aan de invoering van het nieuwe inzamelsysteem met onder meer de extra minicontainer (kliko) voor verpakkingen van Plastic, Metaal en Drankenkarton (PMD) en de nieuwe ondergrondse containers voor gescheiden afvalinzameling in centrumgebieden en bij hoogbouw. Door de invoering van dit nieuwe systeem is de verwachting dat het doel 2020 nog wel haalbaar is.

Voor de hernieuwbare energie blijven de resultaten achter op de EU doelstelling. Dat is landelijk ook het beeld en in vergelijking met andere gemeenten scoort Hilversum lager dan gemiddeld, vooral omdat hier geen windmolens staan.

Ambities

  • Duurzaamheid en milieubeheer
  • Openbaar groen en (openlucht) recreatie
  • Riolering
  • Afval
  • Economische havens en waterwegen
ga terug